Estetică dentară

Estetica dentară este disciplina stomatologică care înglobează tehnici și proceduri din mai multe ramuri ale stomatologiei cu scopul de a îmbunătății aspectul și funcționalitatea arcadelor dentare.

Estetica dentara

Estetica dentară este disciplina stomatologică care îmbină cunoștințele și experiența practicianului din toate celelalte domenii stomatologice. Medicii stomatologi care pun accent pe estetică trebuie să dețină atât informațiile despre anatomia și funcționalitatea aparatului masticator, cât și ample cunoștințe despre formă, culoare și lumină. Practic, estetica dentară nu este o ramură aparte a stomatologiei, ci este un domeniu care înglobează tehnici și proceduri din mai multe ramuri ale stomatologiei care au toate scopul de a îmbunătății aspectul și funcționalitatea arcadelor dentare.

Când vorbim de estetică dentară nu ne referim doar la dinți, ci luăm în calcul și estetica țesuturilor adiacente (gingii, țesut osos, obraji), astfel că putem să grupăm tehnicile folosite în estetică pe mai multe categorii:

• Cele pentru repararea formei și structurii dinților: enameloplastie, albire dentară, depigmentare dentară, aplicarea obturațiilor fizionomice, aplicarea fațetelor sau coroanelor dentare, aplicarea aparatelor dentare

• Cele pentru repararea formei și sănătății țesuturilor moi: gingivectomie, gingivoplastie, frenectomie, regenerare tisulară ghidată.

• Cele pentru repararea formei, volumului si structurii țesutului osos: adiția și remodelarea osoasă cu blocuri osase, regenerarea osoasă ghidată.

Cele mai frecvente proceduri sunt:

Albire dentară – procedura prin care dințiilor li se deschide culoarea cu 2-3 nuanțe, ea se realizează prin aplicarea pe suprafața sau în interiorul dinților a unor peroxizi care oxidează coloranții ce se fixează în structura dintelui. Aceasta poate fi realizată pe toți dinții sau numai pe cei care au o culoare nedorită.

Obturații fizionomice – tratamentul cariilor și obturarea cavităților rezultate după îndepărtarea țesutului cariat cu materiale asemănătoare cu substanța dintelui (compozite, ceramică).

Fațete ceramice (veneers) – sunt ,,cămăși subțiri" confecționate din materiale compozite sau ceramice, ce îmbracă fața frontală a dinților astfel încât zâmbetul să devină strălucitor, cu dinți poziționați armonios, aducând o estetică plăcută și în același timp funcțională. Se pot folosi în cazul în care există situații de tipul: obturații multiple pe dinții frontali, dinții spațiați (strungăreață), ciobiți, malpoziționați (strâmbi), decolorați sau colorați puternic în urma tratamentelor cu tetraciclină, propolis sau a consumului de tutun.

Fațetele sunt de două feluri:

• directe - constau în aplicarea directă în cabinet a unui strat de compozit,

• indirecte - sunt fabricate în laboratorul de tehnică dentară după ce medicul a șlefuit dinții și a luat amprenta lor pentru mulaj.

Timpii de lucru pentru orice fațetare indirectă sunt:

• șlefuirea smalțului dentar din care se îndepărtează de la 0.3 mm până la 1 mm din grosime pentru a permite cimentului și fațetei să se integreze în dimensiunile dinților naturali,

• amprentarea arcadelor dentare și înregistrarea ocluziei

• confecționarea fațetelor în laborator

• cimentarea acestora

• protecția pe timpul somnului (nopții) cu splinturi.

Pentru a obține un rezultat cât mai estetic și funcțional este recomandată în cele mai multe cazuri fațetarea în același timp a mai multor dinți (6-10 dinți), de obicei tot grupul frontal.

Durata de viață a acestor fațete este de 12-15 ani, cu condiția igienei și controlului periodic. Această îngrijire presupune doar o igienizare riguroasă și corectă efectuată în același fel cu a dinților naturali și o atenție sporită în a nu le aduce în contact cu forțe masticatorii mari (nuci sparte în dinți, capace de sticlă, dulciuri sau alimente tari).

Coroane fizionomice – coroanele sau punțile dentare care sunt confecționate din materiale fizionomice (mase ceramice sau rașini compozite). Acestea sunt cele mai bune soluții protetice atât estetice cât și funcționale deoarece aceste materiale au culori și nuanțe asemănătoare dinților, sunt cele mai precise doarece se realizează în cele mai multe cazuri prin frezare computerizată, au rezistență foarte crescută, iar modificările la diferiți factori din cavitatea orală este cea mai redusă.

Plastia gingivală – tehnici chirurgicale care permit remodelarea și repoziționarea gingiei astfel încât se pot rezolva probleme ce privesc conturul gingival neregulat și asimetric, expuneri exagerate ale suprafeței gingivale, alungirea unor dinți scurți și inestetici.