Parodontologie

Ramură a medicinei dentare ce se ocupă cu afecțiunile gingiei și ale țesutului parodontal. A evoluat ca ramură separată datorită incidenței tot mai mari a acestor boli, fiind derivată din chirurgia orală.

Parodontologie

Una dintre ramurile medicinii dentare este parodontologia. Datorită faptului că incidența bolilor parodontale este din ce în ce mai mare, această ramură își face simțită prezența din ce în ce mai des printre tratamentele efectuate în cabinetele stomatologice.

Bolile parodontale sunt afecțiuni ale gingiilor și parodonțiului (țesutul care leagă dinții de structurile osoase învecinate), apar datorită inserării în timp în șanțul gingival (locul dintre dinte și gingie) a bacteriilor și tartrului. Dacă aceste cauze nu sunt îndepărtate la timp printr-o igienizare corectă pot să apară distrugeri ale gingiilor, parodonțiului și a osului în care se inseră dintele.

Afecțiunile parodontale sunt în majoritatea cazurilor depistate în cadrul unei consultații, în urma unui examen parodontal. Acest examen se realizează de către medicul dentist măsurând cu sonda parodontală adâncimea șanțului subgingival: un șanț care sângerează și este mai adânc de 3 mm ne arată apariția unei boli parodontale.

Forma de început a acestor afecțiuni se numește gingivită și se manifestă prin: gingii înroșite și umflate, respirație urât mirositoare, gust neplăcut în gură, sângerare gingivală, sensibilitate dentară și dificultate dureroasă la masticație. Ca tratament, cele mai simple și potrivite proceduri sunt detartrajul și periajul profesional reluat la fiecare 6 luni, precum și igienizarea corectă la domiciliu.

Dacă această afecțiune nu este tratată corespunzător, ea evoluează spre parodontită marginală și apoi spre parodontită profundă care afectează ireversibil structurile din jur și care duce la pierderea iminentă a dinților chiar dacă aceștia structural sunt sănătoși. Pentru astfel de efcțiuni se impun tratamente mai ample: chiuretaj subgingival , chiuretaj chirurgical, tratament medicamentos și imobilizarea dinților care se mișcă cu ajutorul unei bări de compozit armat.

Chiuretajul subgingival constă în curățarea șanțului subgingival de tartru și placă bacteriană cu ajutorul chiuretelor parodontale și apoi poziționarea unor sustanțe medicamentoase în șanțurile gingivale curățate. Aceasta procedură se realizează cu anestezie locală și în mai multe ședințe împărțite pe câte un cadran. Chiuretajul chirurgical este o procedură mai amplă care implică dezgolirea chirurgicală a rădăcinii dinților și care este însoțită de tratament antibiotic.