Pedodonție

Pedodonția este o parte importantă a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul afecțiunilor specifice dentiției temporare și a dentiției permanente la copii și adolescenți (0-16 ani).

Pedodonție

O parte importantă a stomatologiei este pedodonția. Ea se ocupă cu profilaxia și tratamentul afecțiunilor specifice dentiției temporare și a dentiției permanente la copii și adolescenți (0-16 ani).

Pentru a avea un zâmbet sănătos și frumos toată viața, trebuie să ne formăm o rutină a igienei bucale încă din primii ani, rutină pe care să o păstrăm pe tot parcursul vieții.
Dinții temporari apar de regulă începând cu vârsta de 7-8 luni și ajung în număr de 20 când copilul împlinește 3 ani. Imediat ce ,,un pui mic,, a venit pe lume, înainte de erupția dentară, părinții trebuie să-i curețe gingiile și toată cavitatea
bucală cu un tifon umed înfășurat pe deget. Începând cu apariția primilor ,,muguri de dințișori'' se poate folosi o
periuță moale și conformă cu vârsta copilului care trebuie schimbată la fiecare 3-4 luni. Pornind de la vârsta de 3 ani copilul poate fi deja învățat cum să-și realizeze singur igienizarea dinților și poate fi programat la controale anuale la medicul dentist pedodont, unde obișnuința și parteneriatul medic-pacient creat de-a lungul timpului va duce la spulberarea fricii de dentist.

Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, primii fiind incisivii centrali inferiori și molarii de 6 ani, iar la final fiecare persoană cu o dentiție sănătoasă ajunge să aibă un număr de 28-32 de dinți pe ambele arcade. De multe ori dinții nu erup conform schemei generale din punct de vedere al vârstei sau orientării lor pe arcade, astfel că în urma controalelor periodice medicul dentist poate recomanda tratamente pentru repoziționarea chirurgicală a dinților cu probleme sau aplicarea pe dinți a unor aparate ortodontice specifice fiecărui pacient. Cu cât aceste proceduri sunt aplicate mai de timpuriu, cu atât rezultatele sunt mai previzibile și mai bune.

Când copilul este elev, din cauza programului școlar încărcat, s-ar putea ca acesta să capete obișnuința de a consuma în pauze gustări frugale și dulci ale căror rămășițe să nu aibă cum să și le îndepărteze din cavitatea bucală, acest fapt poate duce în cel mai fericit caz la o hipersensibilitate dentinară, sau și mai rău la numeroase carii și gingivite. Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a dinților copiilor, pe lângă o igienă corectă și o alimentație rațională, medicul dentist pedodont efectuează proceduri profilactice menite să păstreze cât mai sănătoasă substanța dentară:

• Fluorizări – aplicarea pe dinte a unor produse ce conțin o cantitate crescută de flor menite să penetreze smalțul și să-l întărească.

• Sigilări – acoperirea suprafeței ocluzale (cea pe care mușcăm) a dinților cu compozite fluide menite să sigileze șanțurile adânci care sunt greu de curățat, precum și microfisurile în smalț care pot să apară în urma unor forțe masticatorii mari.

• Desensibilizări – aplicarea pe dinți a unor substanțe menite să închidă microcanaliculele dentare.

În cazul în care copilul nostru practică diverse sporturi, este bine să ne consultăm cu medicul dentist care poate confecționa împreună cu tehnicianul dentar măști dentare intraorale menite să păstreze integritatea dinților.