Radiologie

Radiologia este una dintre specializările medicale care aduce un plus de cunoștințe esențiale și necesare pentru diagnosticarea și tratarea problemelor cavității orale cu ajutorul radiografelor ce folosesc radiații X.

Radiologie

Una dintre specializările medicale care aduce un plus de cunoștințe esențiale și necesare pentru diagnosticarea și tratarea problemelor cavității orale este radiologia. În cadrul acestei specializări se elaborează cu ajutorul radiografelor ce folosesc radiații X imagini plane ale dinților și materiei osoase adiacente. Aceste imagini se numesc radiografii și cu ajutorul lor se pot diagnostica probleme ascunse: carii interdentare sau carii secundare intradentare, chisturi, prezența sau absența mugurilor dentari, dezvoltări anormale ale dinților și materiei osoase adiacente, tumori ale structurilor subgingivale sau pierderi de substanță osoasă.

Radiografiile pot fi de mai multe tipuri, fiecare având destinație specifică:

• Radiografia dentară retroalveolară - imaginea radiologică care prezintă doar câțiva dinți de pe o arcadă dentară. Acest tip de radiografie oferă informații precise și este indicată în afecțiuni dentare solitare (leziuni carioase, probleme parodontale și de implantare a dinților în os sau pentru verificarea unui tratament). Radiografia dentară digitală plană - este cea mai nouă modalitate de realizare a radiografiei dentare și datorită tehnologiei avansate a aparatului de radiologie filmul dentar este înlocuit de un senzor care poate capta informațiile radiologice și le poate transmite unui calculator. Avantajele acestui tip de aparat radiologic este ergonomia, cantitatea limitată a radiațiilor, precum și posibilitatea folosirii în orice etapă a tratamentelor.

• Radiografia dentară mușcată - imaginea radiologică care este indicată pentru explorarea spatiilor interdentare.

• Ortopantomograma (OPG) – imaginea panoramică a cavității orale care furnizează o vedere de ansamblu a situației clinice a structurilor zonei inferioare a capului. Aceasta poate evidenția destul de precis raportul dinților cu formațiunile anatomice vecine (sinusuri maxilare, canale mandibulare) dar fără să ofere informații de finețe.

• Tomografia computerizată – este formată din mai multe imagini tridimensionale care pot oferii cele mai vaste informații privind structurile radiografiate. Aceste informații cuprind în cele mai mici detalii calitatea și cantitatea de substanță osoasă, forma și volumul fiecărei zone expuse radiografierii. Sunt foarte des utilizate pentru intervențiile implantologice, iar împreună cu diverse programe pe calculator pot fi folosite și pentru vizualizarea anticipată a efectelor unor viitoare tratamente.

Necesitatea realizării unei radiografii este stabilită în cadrul primei consultații de către medicul dentist în funcție de starea de sănătate a pacientului.

Radiațiile emise de către aparatele radiologice moderne nu sunt nocive pentru organism, mai ales că acum se iau toate măsurile de precauție pentru a limita expunerea organismului la radiații. Aceste măsuri implică în primul rând purtarea pe perioada expunerii a unui șorț de protecție confecționat din plumb, iar în al doilea rând folosirea unor filme dentare moderne sau a senzorului care scurtează timpul de expunere și care necesită o cantitate de radiație ionizantă mai mică.