Mergi la conţinutul principal

Îngrijirea în timpul tratamentului ortodontic

Alimentația și igiena în timpul tratamentului ortodontic

Pe parcursul tratamentului ortodontic, pacientul are responsabilitatea de a avea grijă de aparatul său, care trebuie să aibă toate componentele la locul lor pentru a-și face efectul.

În cazul alimentației necorespunzătoare, brackeții se pot desprinde iar arcurile se pot rupe sau îndoi.

La inceputul tratamentului ortodontic este bine sa fie evitate alimentele tari, până pacientul devine conștient de felul în care trebuie să mestece pentru a proteja aparatul.

Pe tot parcursul tratamentului trebuie evitate:

  • alimentele lipicioase: gumă, caramele, jeleuri, bomboane;
  • alimentele foarte tari - nuci, alune, semințe, chipsuri, popcorn, covrigei, etc.

Toate celelalte alimente pot fi consumate, DAR:

  • nu se mușcă alimentele tari sau elastice cum ar fi: sandvișuri, carne, fructe, legume; acestea se taie în bucățele și se mestecă pe măsele;
  • consumul de alimente și băuturi dulci trebuie redus deoarece favorizează apariția cariilor, iar dinții sunt și asa mai greu de curățat în timpul purtării aparatului. După consumul alimentelor și băuturilor dulci, dinții trebuie periați.

Curățarea dinților și a gingiilor trebuie facută cu rigurozitate după fiecare masă sau gustare, cu periuța și pasta. Resturile de mâncare adunate în jurul brackeților produc un mediu acid care produce la dezlipirea lor.

Trebuie curățati cu mare atenție TOȚI dinții, de fiecare dată, oricât de greu accesibili ar fi cei din spate sau cei rău poziționați. Există metode de a ajunge la ei, cereți ajutorul medicului dacă nu vă descurcați.

Este foarte indicată folosirea dușului bucal.

Pentru zonele greu accesibile se folosesc periuțele interdentare și ața dentară.

Medicul ortodont trebuie să vă arate modul corect de folosire a acestor mijloace de igienizare după ce vă aplică aparatul. Daca uită, atrăgeți-i atenția.

În cazul aparatelor fixe, este necesară igienizarea profesională în cabinet mai des decât de obicei. În funcție de igiena pe care o aveți și de ritmul personal de depunere a tartrului, medicul vă va recomanda o anumită frecvență a igienizarilor profesionale (în majoritatea cazurilor o dată la 2-3 luni)