Mergi la conţinutul principal

Estetică dentară

Estetica dentară este disciplina stomatologică care îmbină cunoștințele și experiența practicianului din toate celelalte domenii stomatologice. Medicii stomatologi care pun accent pe estetică dețin atât informațiile despre anatomia și funcționalitatea aparatului masticator, cât și ample cunoștințe despre formă, culoare și lumină. Practic, estetica dentară nu este o ramură aparte a stomatologiei, ci este un domeniu care înglobează tehnici și proceduri din mai multe ramuri ale stomatologiei care au toate scopul de a îmbunătăți aspectul și funcționalitatea aparatului dento-maxilar.

Estetica dentară atât dinții, cât și țesuturile adiacente (gingii, relief osos, buze). Astfel, putem să grupăm tehnicile folosite în estetică în mai multe categorii:

  • tehnici pentru repararea formei și structurii dinților: enameloplastie, albire dentară, depigmentare dentară, aplicarea obturațiilor fizionomice, aplicarea fațetelor sau coroanelor dentare, aplicarea aparatelor dentare;
  • ehnici pentru repararea formei și sănătății țesuturilor moi: gingivectomie, gingivoplastie, frenectomie, regenerare tisulară ghidată;
  • tehnici pentru repararea formei, volumului și structurii țesutului osos: regenerare osoasă ghidată.

Cele mai frecvente proceduri sunt:

Albirea dentară – procedură prin care se modifică culoarea dinților către nuanțe mai deschise. Ea se realizează prin aplicarea pe suprafața dinților sau în interiorul acestora de substanțe ce conțin peroxizi care oxidează coloranții ce fixați în structura dintelui. Aceasta aplicare poate fi realizată pe toți dinții sau numai pe cei care au o culoare nedorită.

Obturațiile și incrustațiile fizionomice – tratamentul cariilor și obturarea cavităților rezultate după îndepărtarea țesutului carios cu materiale asemănătoare cu substanța dintelui (rășini compozite, mase ceramică).

Fațetele dentare – sunt piese protetice ce se aplică pe suprafața vestibulară a dinților cu scopul de a le corecta defectele de formă și culoare în scop estetic.

Fațetele dentare sunt de două feluri:

  • directe – realizate prin aplicare directă în cabinet a unui strat de rășină compozită pe suprafața dintelui,
  • indirecte – realizate în laboratorul de tehnică dentară și apoi cimentate pe suprafața dinților de către medicul stomatolog în cabinet.

Coroanele dentare fizionomice – coroanele și punțile dentare sunt confecționate din materiale fizionomice (mase ceramice sau rășini compozite). Ele sunt soluții protetice estetice și funcționale preferate datorită asemănării structurale și cromatice cu țesuturile dentare naturale. În stomatologia modernă, confecționarea acestora se bazează pe tehnici computerizate de design și execuție, cu obținerea de adaptări protetice de ordinul micronilor.

Plastia gingivală – ansamblu de tehnici chirurgicale ce permit remodelarea și repoziționarea gingiei cu scopul de a obține contururi gingivale regulate și simetrice sau de a acoperi defecte rezultate în urma recesiilor gingivale.